Stressmanagement en burn-out coaching
Heb jij veel last van stress op het werk? Ga je soms met tegenzin werken? Wanneer je ‘een beetje stress’ ervaart is er niets aan de hand. Als je constant over je werk piekert, je ’s morgens jezelf uit bed moet slepen, klanten of collega’s je dagelijks irriteren, dan is er meer aan de hand. Het is belangrijk dat je dan inzicht krijgt in de oorzaken van je werkstress en dat je deze actief aanpakt.
Oorzaken van stress op de werkvloer
Wist je dat zo’n 1 op 4 werkende Belgen iedere dag stress ervaart op het werk? Hiervoor zijn heel wat verschillende redenen:
- De werkdruk ligt te hoog
- Of de werkdruk is juist te laag, wat tot een bore-out kan leiden
- Het gedrag van collega’s
- Te weinig erkenning voor prestaties
- Moeilijke klanten
- Te veel of onrealistische deadlines
- Werkonzekerheid
- Te weinig loon
- Enzovoort
Leer stress op tijd herkennen
Af en toe stress voelen is zeker normaal. Het kan je soms zelfs helpen om alert te blijven en bepaalde werktaken goed af te werken. Wanneer de spanning niet weggaat en je je gestresseerd blijft voelen, is stress echter iets negatief geworden. Je zal allerlei vage klachten krijgen: je bent vaker moe, hebt last van hoofdpijn, ervaart concentratieproblemen, piekert vaker over je werk, hebt een hogere bloeddruk, enzovoort. Je voelt je steeds ongelukkiger en je gezondheid gaat ook achteruit, wat op lange termijn kan leiden tot een burn-out.
Het is dus belangrijk om de symptomen van stress te leren erkennen zodat je de oorzaken van je stress op tijd kan aanpakken.
Ziekteverzuim door stress en burn-out neemt toe. De Wereld Gezondheidsorganisatie noemt mentale gezondheid hét arbeidsrisico van de nabije toekomst. Nu al ervaart één op de 3 werknemers een te hoge werkdruk. Spanningsklachten staan bovenin de lijst met werkverzuimoorzaken.
Men verwacht dat ziekteverzuim door werkgerelateerde spanning nog verder zal toenemen. Werknemers durven zich op dit moment nauwelijks ziek te melden, bang om in de huidige economische situatie hun baan te verliezen. Verder zijn er de laatste jaren functies geschrapt door bezuinigingen. Ook worden niet alle mensen die de komende jaren met pensioen gaan vervangen. We krijgen het dus steeds drukker. De mentale klachten die hieruit voortkomen, zullen naar verwachting de komende jaren zorgen voor een grote toename in langdurig ziekteverzuim.
Burn-out of overspannenheid is zeer ingrijpend en vaak beangstigend voor de medewerker die het treft. Voor de collega’s betekent het moeten missen van een collega extra werk en voor de werkgever extra kosten. Een langdurige te hoge werkdruk kan bovendien leiden tot minder inzet en motivatie, slechte prestaties en een negatief werkklimaat. Uiteindelijk leidt dit tot psychische klachten, overspannenheid en - als het niet op tijd gesignaleerd en aangepakt wordt - uiteindelijk tot burn-out en ziekteverzuim.
Burn-out versus bore-out
Lusteloosheid, irritatie, vermoeidheid… De symptomen van een burn-out en een bore-out zijn vaak identiek, maar de oorzaken verschillen.
Een burn-out is het gevolg van te lange tijd te werken boven je krachten en de bijbehorende stress. Een bore-out komt voort uit een job die te weinig prikkelt, eentonig of niet (meer) uitdagend is.
Een aanpassing van het takenpakket, een nieuwe functie en of een nieuwe werkomgeving kunnen een remedie zijn tegen een bore-out. Een burn-out vergt deskundige begeleiding om naar de werkvloer terug te keren en gecontroleerd gezondheid en werkplezier opnieuw op elkaar af te stemmen.
Goed om te weten: burn-out heeft minder met leeftijd of geslacht en meer met de werkomgeving te maken. De beste preventie is dus werk maken van de fysieke en mentale gezondheid en van optimale werkomstandigheden.
Wat kan een burn-out coach preventief voor mij betekenen?
Ervoor zorgen dat je stressklachten niet overgaan in een burn-out, is natuurlijk iets anders dan coaching krijgen om van je burn-out te herstellen.
Ook wanneer je wilt voorkomen dat je een burn-out krijgt, kan ik jou helpen. Voor een deel is het voorkomen van een burn-out en het herstellen van een burn-out namelijk hetzelfde. We gaan samen onder andere werken aan:
- Het praten over je uitdagingen en problemen
- Het benoemen van situaties die de problemen veroorzaken
- Achterhalen waarom je last krijgt van symptomen
- Het vinden van oplossingen
- Stap voor stap groei in het elimineren van stress
Een burn-out coach preventief inschakelen, betekent dat je iemand hebt om mee te sparren. Iemand die weet hoe het is om te kampen met de problemen die je ervaart. Iemand die jou de handvatten kan aanreiken om voor een ommekeer te zorgen. Je zult je weer gelukkig, fit en gezond voelen en van de problemen waar je nu last van hebt af komen. Door deze hulp te zoeken, voorkom je dat stress zich blijft opbouwen. Stress of overspannenheid negeren is bijzonder onverstandig.
Symptomen burn- of bore-out
Herken jij je in de volgende uitspraken?
- Je job weegt als lood op je schouders. Je wil veel doen, doch het lukt niet meer.
- Je weent om het minste of irriteert je aan alles en iedereen.
- Je energie-peil is duidelijk te laag en je voelt je futloos en opgebrand.
- Je bent wel sociaal, doch het goed communiceren met de collega’s lukt in het algemeen niet zo aardig en dan zwijg je maar liever.
- Elke morgen weerom sleep jij je naar je werk. Het voelt aan als aanhoudende vermoeidheid.
- Je hebt meer angsten dan vroeger en voelt je overspannen.
- Je bent even de moed kwijt om te durven veranderen van job.
- En je vraagt je af welke nieuwe baan of functie je dan wel kan zoeken.
- De laatste tijd ondervind je meer en meer spanningsklachten in je lichaam.
Voor en tijdens een burn-out en bore-out komen deze symptomen vaak voor ten gevolge van een jarenlange chronische stress met hooggevoelige reacties als gevolg. Wellicht is het ook hoge tijd om uit te kijken naar een nieuwe job en/of een nieuwe werkomgeving.